Orthese

Orthese

Een orthese wordt (direct op de voet) gemaakt van siliconen.
Om een goed passende orthese te maken wordt er voor het maken van de orthese een voet onderzoek gedaan.
Hierbij wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen. Ook worden uw schoenen bekeken aan de binnen en buitenkant. De orthese moet na het maken 24 uur uitharden. U kunt de orthese dan ook pas de volgende dag ophalen en gaan gebruiken.

Orthese voor verschillende doelen

  • protectie: tegen onder andere likdoorns of bursa op de tenen
  • correctie: van bijvoorbeeld een klauwstand van een teen
  • consolidatie: waarmee wordt voorkomen dat een afwijking steeds erger wordt
  • preventie: om bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten te laten geven

Orthese advies:

Gebruik van een orthese In het begin zal de orthese niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om even te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Normaal gesproken moet u na 1 tot 2 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaren veroorzaken. U kunt dit binnen 1 week constateren. Probeer de orthese eventueel eens in andere schoenen. Blijven er problemen, neem dan even contact met mij op.
’s Nachts hoeft u de orthese niet te dragen. De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte voor is. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met de orthese. Probeer, indien mogelijk, de orthese altijd met twee handen aan te brengen en te verwijderen (nooit trekken!)

TIP: Neem bij het kopen van nieuwe schoenen de orthese mee

Antidruktechnieken:

Antidruktechnieken worden toegepast om een voetklacht te verlichten en/of te verbeteren. Bij antidruk-
technieken kun je aan de meest uiteenlopende materialen denken. Confectiehulpmiddelen of handwerk met vilt, fleecy web, copeline of een smig. Ik kan hiermee een nagel, likdoorn of een locatie drukvrij leggen.

Het is van groot belang te weten waar ik op moet letten, zodat ik niet de ene locatie drukvrij leg ten koste van de andere en dat het antidrukmateriaal de afwikkeling van de voet niet belemmert.